kam jesť, čo jesť

Sprievodca reštauráciami v Taliansku

Na tejto stránke chceme poskytnúť historické a kultúrne referencie, ktoré sa točia okolo stravovania.

Čo je „Ristorante“ – reštaurácia?

Ristorante“ je formálna reštaurácia, kde sa podávajú jedlá a nápoje rôznych druhov kuchyne pri stole. Navrhované typy kuchyne sa môžu líšiť v závislosti od rôznych faktorov od geografickej polohy reštaurácie (regionálnej alebo miestnej kuchyne), ale tiež od navrhovanej úrovne kvality. V reštaurácii sa konzumuje kompletné jedlo, a to: predjedlo, prvý chod, hlavný chod, zákusokkáva. Nepodáva sa len jeden chod. Ak chcete jesť iba pizzu, odporúča sa ísť do pizzerie. V skutočnosti jesť v reštaurácii znamená zaplatiť aj „coperto“. Vývoj spoločenského života a zvyklostí spotrebiteľskej potreby znamená, že reštaurácie sa objavili v hoteloch a nákupných centrách. Čo znamená slovo “reštaurácia”? Pojem reštaurácia sa v 16. storočí v Taliansku objavil na verejných miestach, kde sa bolo možné najesť.

Čo je „Osteria“?

Termín “osteria” je: “verejné miesto, kde budete piť najmä víno a kde ponúkajú aj dobré jedlo“, ale “termín” mal vo svojej histórii rozdiely v zmysle. Pôvod pojmu “osteria” je ušľachtilý, keďže pochádza z latinského hospesu (hosť). Samotná etymológia slova pripomína funkciu pohostinnosti v krčme, kde zákazníkom poskytovali jedlo, pitie a niektoré miestnosti, ktoré im umožnili odpočinok.

Čo je „Taverna“?

Taverny vznikali ako občerstvovacie miesta v miestach prechodu alebo obchodných miestach, ktoré sa často nachádzali v blízkosti hlavných ciest, križovatiek, námestí a trhov. Podobné priestory už existovali v starom Ríme a nazývali sa “enopolium”. V staroveku boli považované za miesta stretnutí, kde sa nadväzovali spoločenské vzťahy. Budovy, často chudobné a ošarpané, nadobúdali dôležitosť na základe miesta, kde stáli, a života, ktorý sa tam tvoril. Taverny sú dnes charakteristickými miestami, kde sa v krásnych historických štruktúrach kombinuje kuchyňa a tradícia. Často sú rodinným podnikom, kde môžete nájsť mamu v kuchyni a deti u stolného servisu, ktorý poskytuje teplú a priateľskú atmosféru, kde sú cestoviny domáce ako aj používané prísady.

Čo je „Trattoria“?

Trattoria” má veľmi presnú genézu, ktorá sa datuje do starého Ríma, keď ľudia, ktorí z inštitucionálnych dôvodov cestovali, dostali dokument nazvaný “littera tractòria“. Bolo to postačujúce, aby ukázali tento dokument a dostali jedlo v obchodoch, ktoré sa nakoniec nazývali “trattorie”.

Trattoria je typická talianska obľúbená reštaurácia používaná na stravovanie, určená na varenie typických miestnych jedál; trattorie odrážajú chuť, tradíciu a mentalitu Talianov a sú ľahko nájdené v populárnych centrálnych oblastiach miest, kde reštaurácia by bola z ekonomického hľadiska nepohodlná.

Trattorie sú zamerané na klientelu, ktorá uprednostňuje jednoduché a zdravé jedlá, ktoré vyžadujú nielen prvotriedne kvalitné zložky, ale aj osobný prístup tých, ktorí ich pripravujú. Menu je zvyčajne obmedzené, pretože všetko je čerstvo pripravené podľa dostupných surovín. Vzhľadom na cenovú hospodárnosť je jednoduchosť v službách a nábytku, tabuľky sú nastavené jednoducho, s papierovými servítkami, víno je vždy „della casa“ (domáce).

Čo je „Pizzeria“?

V Taliansku je konzumácia pizze považovaná za sociálny fenomén. Ale Taliani nie sú najväčšími konzumentmi pizze na svete, v skutočnosti Američania konzumujú takmer dvakrát toľko pizze za rok. Taliansko stále pevne zaujíma druhé miesto, nakoľko vedie v spotrebe cestovín.

I napriek tomu, pizza je významným druhom konzumácie v talianskom národnom stravovaní. Je socioekonomickým a kultúrnym fenoménom typickým pre „Bel Paese“ v počte a veľkosti pizze. Za týmto účelom vznikli reštaurácie – pizzerie, ktoré sa špecializujú na výrobu pizze. Najlepšie sú tie, ktoré sa pečú priamo v peci.

Stránka je v procese, prosím pozrite sa neskôr