kam jesť, čo jesť

Sprievodca reštauráciami v Taliansku

Na tejto stránke chceme poskytnúť historické a kultúrne referencie, ktoré sa točia okolo stravovania.

Čo je „Ristorante“ – reštaurácia?

Ristorante“ je formálna reštaurácia, kde sa podávajú jedlá a nápoje rôznych druhov kuchyne pri stole. Navrhované typy kuchyne sa môžu líšiť v závislosti od rôznych faktorov od geografickej polohy reštaurácie (regionálnej alebo miestnej kuchyne), ale tiež od navrhovanej úrovne kvality. V reštaurácii sa konzumuje kompletné jedlo, a to: predjedloprvý chodhlavný chodzákusok a káva. Nepodáva sa len jeden chod. Ak chcete jesť iba pizzu, odporúča sa ísť do pizzerie. V skutočnosti jesť v reštaurácii znamená zaplatiť aj „coperto“. Vývoj spoločenského života a zvyklostí spotrebiteľskej potreby znamená, že reštaurácie sa objavili v hoteloch a nákupných centrách. Čo znamená slovo “reštaurácia”? Pojem reštaurácia sa v 16. storočí v Taliansku objavil na verejných miestach, kde sa bolo možné najesť.

Čo je „Osteria“?

Termín “osteria” je: “verejné miesto, kde budete piť najmä víno a kde ponúkajú aj dobré jedlo“, ale “termín” mal vo svojej histórii rozdiely v zmysle. Pôvod pojmu “osteria” je ušľachtilý, keďže pochádza z latinského hospesu (hosť). Samotná etymológia slova pripomína funkciu pohostinnosti v krčme, kde zákazníkom poskytovali jedlo, pitie a niektoré miestnosti, ktoré im umožnili odpočinok.

Čo je „Taverna“?

Taverny vznikali ako občerstvovacie miesta v miestach prechodu alebo obchodných miestachktoré sa často nachádzali v blízkosti hlavných ciest, križovatiek, námestí a trhov. Podobné priestory už existovali v starom Ríme a nazývali sa “enopolium”. V staroveku boli považované za miesta stretnutíkde sa nadväzovali spoločenské vzťahy. Budovy, často chudobné a ošarpané, nadobúdali dôležitosť na základe miesta, kde stáli, a života, ktorý sa tam tvoril. Taverny sú dnes charakteristickými miestami, kde sa v krásnych historických štruktúrach kombinuje kuchyňa a tradícia. Často sú rodinným podnikom, kde môžete nájsť mamu v kuchyni a deti u stolného servisu, ktorý poskytuje teplú a priateľskú atmosféru, kde sú cestoviny domáce ako aj používané prísady.

Čo je „Trattoria“?

Trattoria” má veľmi presnú genézu, ktorá sa datuje do starého Ríma, keď ľudia, ktorí z inštitucionálnych dôvodov cestovali, dostali dokument nazvaný “littera tractòria“. Bolo to postačujúce, aby ukázali tento dokument a dostali jedlo v obchodoch, ktoré sa nakoniec nazývali “trattorie”.

Trattoria je typická talianska obľúbená reštaurácia používaná na stravovanie, určená na varenie typických miestnych jedál; trattorie odrážajú chuť, tradíciu a mentalitu Talianov a sú ľahko nájdené v populárnych centrálnych oblastiach miest, kde reštaurácia by bola z ekonomického hľadiska nepohodlná.

Trattorie sú zamerané na klientelu, ktorá uprednostňuje jednoduché a zdravé jedlá, ktoré vyžadujú nielen prvotriedne kvalitné zložky, ale aj osobný prístup tých, ktorí ich pripravujú. Menu je zvyčajne obmedzené, pretože všetko je čerstvo pripravené podľa dostupných surovín. Vzhľadom na cenovú hospodárnosť je jednoduchosť v službách a nábytku, tabuľky sú nastavené jednoducho, s papierovými servítkami, víno je vždy „della casa“ (domáce).

Čo je „Pizzeria“?

V Taliansku je konzumácia pizze považovaná za sociálny fenomén. Ale Taliani nie sú najväčšími konzumentmi pizze na svete, v skutočnosti Američania konzumujú takmer dvakrát toľko pizze za rok. Taliansko stále pevne zaujíma druhé miesto, nakoľko vedie v spotrebe cestovín.

I napriek tomu, pizza je významným druhom konzumácie v talianskom národnom stravovaní. Je socioekonomickým a kultúrnym fenoménom typickým pre „Bel Paese“ v počte a veľkosti pizze. Za týmto účelom vznikli reštaurácie – pizzerie, ktoré sa špecializujú na výrobu pizze. Najlepšie sú tie, ktoré sa pečú priamo v peci.

 

A čo piť?

Viete čo sa najlepšie hodí k lokálnym jedlám?

Ak sa nachádzate v Grade a jeho okolí, určite musíte ochutnať vína regiónu Friuli Venezia Giulia, ktorý je preslávený po celom Taliansku pre svoju vinársku históriu a kutúru a najmä pre svoje biele vína. Za osobitnú pozornosť určite stojí zóna Collio, ktorá sa nachádza na hraniciach s regiónom Friuli Venezia Giulia a Slovinskom. Collio je typické pre produkciu niektorých lokálnych vín ako napríklad Friulano alebo Ribolla Gialla, ktoré inde nenájdete. Pre milovníkov červeného vína je tu Refosco dal peduncolo rosso so svojou špecifickou chuťou, ktorá sa však nie každému zapáči. Toto víno sa pýši dlhou históriou, ktorá siaha až do čias Keltov a Rímskej ríše.

Naučte sa poznať vína regiónu

Pre milovníkov piva, Grado a jeho okolie ponúka niekoľko zaujímavých značiek, ktoré nájdete v každom podniku či reštaurácii. Jednou z najznámejších a najobľúbenejších vôbec v celom Taliansku je značka Moretti, ktorá začala s výrobou v roku 1859 v neďalekom Udine. Navyše si môžete pochutiť aj na mnohých pivách lokálnej výroby.

Pier Solieri/GT, pexels CC0, pixabay CC0