príroda

Lagúna Grada a jej okolie

Lagúna mesta Grado – 8800 hektárov nedotknutej prírody, ktorá má byť na prvý pohľad milovaná a preskúmaná všetkými prostriedkami: loď alebo nafukovacia loď, plavba z jedného ostrova na druhý, objavovanie charakteristického “casoni” (rybársky dom) pokrytého trstinou a zrúcanín starých kostolov. Ale aj horskými bicyklami po chodníkoch hraničiacich s lagúnou a rybárskymi údoliami.

Lagúna mesta Grado je neoddeliteľnou súčasťou regionálnej prírodnej rezervácie Foce dell’Isonzo, ktorú sponzoruje WWF. Najmä údolie Valle Cavanata – deklarované ako “mokraď medzinárodnej hodnoty” zostalo nedotknuté a v rámci nej sa začali významné programy obnovy a rozmnožovania divokej husy a kráľovskej labute. V celej oblasti Fossalónu Grado hniezdia najrôznejšie druhy vtákov, dokonca aj zriedkavé.

Rybárske údolia

Laguna mesta Grado je tiež bohatá na “rybárske údolia”, ktoré sú stále v prevádzke. Tieto starodávne bariérové systémy sa zdajú byť profánne ako druh farmy, kde ryby rastú až do doby ich predaja.

Rybárske údolia sú súborom vodných zrkadiel a kanálov regulovaných zámkami, ktoré udržujú optimálnu hladinu vody pre rast rýb. Prakticky veľké poloprírodné bazény, ktoré sú vzájomne prepojené, sa používajú na rast “avantgardov”. To znamená, že do tohto prirodzeného prostredia sa vložili kvalitné ryby s niekoľkými dňami života.

Staroveké príbytky rybárov

Na nespočetných ostrovoch v lagúne Grado bol veľký počet rybárov, ktorí stavali domy s trstinou tzv. slávne domy “Casoni”. Sú symbolom lagúny a základňou pre mnohých rybárov, ktorí sa dodnes venujú rybolovu.

Niektoré boli premenené na rustikálne trattorie a počas leta tu môžete ochutnať jedlá z ryby a polenty, doplnené vynikajúcim miestnym vínom.

V priebehu storočí sa „casoni“ stavali v obdĺžnikovom tvare s pyramídovou strechou z trstiny. Na stavbu sa používali všetky typy vzácneho materiálu, ktorý sa nachádza v lagúne: drevené stĺpy rôznych veľkostí, palice, slama a prútie.

La Batela

Charakteristická loď používaná v meste Grado.

“Batela” je typická drevená loď v lagúne Grado, ktorá je malou plochou loďkou vhodnou na prepravu. Môže sa pohybovať buď jedným alebo dvoma veslami, alebo sa môže plaviť. Páni používajú tento starodávny typ člna, možno v najnovšej verzii s prívesným motorom.

Pozrite sa na vtáky v ich prirodzenom prostredí

Pre nadšencov vtáctva. Grado je známe tým, že na východnej strane Laguny ho obklopujú dve prírodné rezervácie.

Revitalizácia týchto oblastí značne zvýšila už aj tak vysokú biodiverzitu tejto časti lagúny. Taktiež sa tu vyskytujú mnohé botanické a faunistické druhy. Medzi nimi môžete pozorovať asi 300 druhov rôznych vtákov, niektoré z nich sú naozaj celkom zriedkavé.