čo piť v Grade

Vinohradnícka oblasť Collio

Collio, to nie je len vinohradnícka oblasť, no je to aj križovatka národov, kultúr jazykov a tradícií, čo zanechalo významnú stopu v gastronómií. Už po stáročia sa tu dopĺňajú tradície pochádzajúce z regiónu Friuli, zo Slovinska či Rakúska. Collio je synonymum rovnováhy medzi človekom a prírodou, medzi viničom a morom a samozrejme medzi históriou a pamiatkami, ktoré sa tu zachovali. Niet pochýb o tom, že tento región sa pýši bohatou ponukou zážitkov, čo určite ocení aj ten najnáročnejší turista, ale aj dlhým zoznamom lokálnych vín.

Biele vína

Collio Bianco
Nazývané aj „Collio Goriziano“ alebo jednoducho „Collio“ je typické víno, ktorému každé vinárstvo dodá svoju špecifickú chuť, ktorá vyzdvihuje charakteristiku teritória. Toto suché víno, typické pre jeho sviežu chuť, je veľmi ľahko rozpoznateľné.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Chardonnay
Predstavuje 8% celkovej produkcie regiónu Collio. Charakteristický pre svoj prenikavý buket doplnený o svoj svieži podtón a sviežosť, ktorá je dosiahnutá vďaka špecifickosti dreva, ktoré sa používa na jeho uskladnenie. Je vhodné ako doplnok k rybám a jednoduchým predjedlám.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Friulano
Toto víno tu má svoju tradíciu už po stáročia a predstavuje 15% celkovej výroby. Vyrába sa z viniča Tokaj friulano, typické pre svoju intenzívnu žltú farbu a jemný podtón mandlí, ktoré mu dodávajú horkastú pachuť. Skvele sa dopĺňa so syrmi, vajíčkami a rybami.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Picolit
Toto víno veľmi vysokej kvality Vás nikdy neomrzí. Radí sa medzi sladké vína a perfektne sa vyníma v kombinácii s dezertom, ale je aj vhodným spoločníkom vašej meditácie.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 10 – 12°C
Alkohol: 14%

Pinot Bianco
Aj keď nepatrí medzi Top produkovaných vín v zóne ( len 4% z celkovej výroby), jeho voľbou nič nepokazíte. Jeho produkcia v Colliu začala pred viac ako 150 rokmi. Toto vyvážené elegantné víno s ovocným nádychom vás určite nesklame. Skvele sa dopĺňa s predjedlami, rizotami a rybami.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Pinot Grigio
Jeho výroba v regióne Collio sa začala v roku 1800 vďaka grófovi De La Tour, vďaka ktorý sa významne podieľal na rozvoji vinokultúry v regióne. Pinot Grigio predstavuje 30% celkovej produkcie a radí sa medzi jedno z najkvalitnejších vín v rámci celého sveta. Skvele sa dopĺňa s rybami a bielym mäsom.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Ribolla gialla
Bol to práve región Collio, kde sa pred viac ako tisíc rokmi začala produkcia tohto vína, ktoré sa dnes teší svetovej sláve. O jeho sviežosti a potenciáli niet pochýb. Ribolla gialla je charakteristická pre svoju kyslosť a v súčasnosti predstavuje 10% z celkovej produkcie. Nižšie, zväzky hrozna Ribolla Gialla.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Sauvignon
Aj Sauvignon, tak ako Pinot Grigio pochádza z Francúzska a jeho výroba sa začala v polovici 19. storočia. Toto svetoznáme víno, práve tu v Colliu nasalo špecifickosť teritória, čo sa odzrkadľuje v intenzite farby a rovnováhe. Predstavuje 20% z celkovej produkcie a je vhodný v kombinácii s prosciuttom, cestovinou či rybami.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 10 – 12°C
Alkohol: 11,5%

Červené

Refosco dal peduncolo rosso
Toto antické lokálne víno, ktorého vinná réva sa nachádza práve v regióne Friuli Venezia Gullia, sa vyrábalo už za čias Rímskej ríše a bolo nazývané Pacium alebo Pucinum. Podľa toho čo napísal Plinio Starší vo sojej „Naturalis historia“ Refosco bolo vraj jediné víno, ktorým nepohrdla druhá manželka cisára Augusta. Navyše bolo považované za liek.
Toto víno, ktoré sa vyrába z vinnej révy Refosco dal peduncolo, je najušľachtilejším friulským vínom. Je charakteristické pre svoju červeno-rubínovú farbu, ktorá sa miestami nesie až do purpurovej. Jeho chuť je prenikavá, ovocná s vyšším obsahom trieslovín. Skvele sa hodí k jednoducho upravenému červenému mäsu.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 18 – 20°C
Alkohol: 13-13,5%

Cabernet Franc
Toto červené víno charakteristické pre svoju prenikavú rubínovú farbu predstavuje 4% z celkovej produkcie regiónu Collio. Jeho výrazný buket s bylinným nádychom skvele prezentuje okolitý kraj. Toto víno je vhodné v kombinácií s pečeným mäsom, hydinou a divinou.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 16 – 18°C
Alkohol: 11,5%

Collio Rosso
Už z názvu je jasné, že toto víno sa stalo symbolom, ktorý perfektne prezentuje celé teritórium. Jeho rubínová farba, plné telo a buket s jemným nádychom byliniek ….Jednoducho elegancia, ktorá vás určite nesklame.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 16 – 18°C
Alkohol: 11,5%

Merlot
Toto pôvodom francúzske víno sa perfektne adaptovalo do prostredia Gorizie. Nemá síce prenikavú farbu, no pýši sa veľmi silným a prenikavým buketom, ktorý má mierne horkastý nádych. Vhodný k všetkým druhom mäsa.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 16 – 18°C
Alkohol: 11,5%

Pinot Nero
Toto rubínovo červené víno vás určite nesklame svojou charakteristickou zamatovou chuťou.
Odporúčaná teplota pri konzumácií: 16 – 18°C
Alkohol: 11,5%

Novello
Je víno s jemným červeným odtieňom no výrazným ovocným buketom. Jeho harmonická chuť sa skvele hodí k rizotám, jednoduchým mäsitým pokrmom a syrom.

Označenia talianskych vín

A na záver: historický likér z ostrova Grado

Santonego

Tento typický likér ostrova vzniká zmiešaním pálenky ( 38°) a aromatických byliniek, ktoré mu dajú jedinečný podtón mora. Tento „eliksír“ sa následne niekoľko krát destiluje, aby dosiahol jeho typickú zelenú farbu a čírosť.

Jeho konzumácia je vhodná najmä po jedle ako digestivo. Najlepšie chutí chladený, čo určite každému v teplých letných dňoch dobre padne. No, samozrejme, má široké využitie či už v kuchyni ako neodmysliteľná prísada do rôznych receptov (najmä ryby, rizotá a hlavne čokoláda), ale svoje uplatnenie našiel aj v príprave koktailov.

Do každej flaše Santonega sa pridáva tenká vetvička aromatických byliniek, ktoré podtrhujú príchuť mora, ale navyše dodávajú na celkovej estetickosti.

Grado tento rok zorganizovalo sériu poobedí, Objavme Santonego, počas ktorých Vás naši odborníci oboznámia s históriou a výrobou tohto jedinečného likéru a samozrejme s následnou ochutnávkou. Nasledujúce stretnutia sa budú konať:

· Bar Campiello della Torre, 19. Júl o 17:00
· Ristorante Tarabusino, 23. August, (stretnutie o 16:20 na Piazza Carpaccio)
· Hotel Savoy, 13. September o 17:00

Vstup na ochotnávku je zadarmo. Bližšie informácie e možnosť rezervácie nájdete tu.

Grado-Taliansko.sk, pexels CC0, pixabay CC0, e.franchini cc by, Lou Stejskal cc by, laroncaia.itfieglvini.comstefano Merli cc by sa cc by sa